Gerson Terápia

GYIK

Milyen betegségeket gyógyít sikeresen a Gerson-terápia?

Hosszú tapasztalat szerint a terápia különösen jó eredményeket ér el sok daganatos betegség gyógyításában. Köztük szerepel a malignáns melanoma, a limfóma, a mell-, petefészek-, kolorektális- és prosztata-rák. Ezen kívül a terápia enyhített formája beválik nem-rosszindulatú krónikus betegségek ellen, mint amilyen a lupusz erythematosus, a reumatikus bajok több fajtája, szív- és keringési zavarok, stb.

Melyik betegségeknél válik be kevésbé a terápia?

Egyes rákfajták csak nehezen vagy egyáltalán nem gyógyíthatók ezzel a módszerrel. Ilyen például az akut leukémia, a hasnyálmirigy rák kemoterápiás kezelés után és az agytumor, kivéve a korai stádiumú asztrocitomát. A Parkinson-kór, különösen a dopamin-típusú gyógyszerek szedése után nem reagál kedvezően a terápiára, ugyanez vonatkozik az amiotrófiás laterálszklerózisra  is. A Gerson terápiát tilos alkalmazni szervátültetéses és vese-dialízist használó betegeknél.

Mennyi ideig kell folytatni a terápiát?

Noha Dr Gerson „Rákterápia" című könyvében mintegy másfél évben szabta meg a terápia tartamát, manapság sokkal mérgezettebb környezetben élünk, az emberek betegebbek, és ezért legalább két, sőt egyes esetekben akár három évig is követniük kell a terápia előírásait. Nem rosszindulatú betegségek számára, mint amilyen a lupusz vagy az ízületi gyulladás, másfél vagy két év is elegendő.

Mennyi idő után lehet jelentős javulást észlelni a terápia hatására?

Ez esetenként változik, de nagyjából elmondható, hogy mennél agresszívebb a rák,  annál gyorsabban lehet megfékezni és kiküszöbölni. Melanomás és limfómás betegeknél általában igen gyorsan beindul a tumorok csökkenése. A csontrák és a csont áttét gyógyítása tart legtovább. A Szklerózis multiplex csak több hónap után mutat javulást és a tünetek eleinte gyakran rosszabbodnak, mielőtt enyhülnének. Természetesen a korai javulás nem azt jelenti, hogy a beteg abbahagyhatja a terápiát. Ellenkezóleg, létfontosságú, hogy az orvosa által előírt időszak végéig folytassa a kezelést, mivel a tünetek enyhülése nem azonos a teljes gyógyulással, és a terápia idő előtti megszakítása igen súlyos következményekkel jár.

Összefér-e a sugárkezelés a Gerson-terápiával?

A sugárkezelés gyakran beválik a csontrák okozta fájdalmak enyhítésére, továbbá tumorok zsugorítására, ami megkönnyíti sebészeti eltávolításukat. Noha vannak káros mellékhatásai, az óvatosan alkalmazott sugárterápia elfogadható segédeszköz lehet a Gerson-beteg számára.

Lehet-e a Gerson-módszert és a kemoterápiát egy időben használni?

Nem ajánlatos a két módszert együtt használni az olyan betegnek, aki még nem kezdte el a Gerson-terápiát a kemoterápiás beavatkozás előtt. Meg kell várnia a kemoterápiás kezelés végét, hogy csökkentett formában vágjon neki a Gerson kezelésnek, amit majd lassan kell felvinni az intenzív fokra.  Ilyen esetekben is szükség van orvosi felügyeletre

Miért kell csökkentett formában elkezdeni a Gerson-terápiát kemoterápiás kezelés után? És ilyen esetben miért ajánlatos egy Gerson-központban beinditani a terápiát?

Minden egyes kemoterápiás kezelés után a felhasznált adag egy része benn marad a szervezetben. E lerakódás mennyisége az adag nagyságától és a kezelés hosszától függ. Amikor az intenzív Gerson-kezelés elkezd működni, a sejtekben lerakódott mérgek, köztük a kemoterápia maradványai, igen gyorsan kioldódnak és bekerülnek a vérkeringésbe. A szervezet képtelen ilyen nagymennyiségű méregtől elég gyorsan megszabadulni, a toxinok túlterhelik a májat és a beteg állapota erősen romlik.

Amikor a kemoterápiával előkezelt beteg bekerül a Gerson-központba, az orvosok a beteg állapotának megfelelően tudják módosítani a terápiát, követik a beteg reakcióit és alapos megfigyelés, labor vizsgálatok és hosszú tapasztalat alapján vezetik le a kezelést.

Melyek a terápia legfontosabb részei és melyeket nem kötelező alkalmazni?

A terápia egy gondosan összeállított egészet képez. Minden egyes része szükséges és fontos. A beteg vagy elfogadja és követi a teljes protokollt, vagy bele se kezdjen, mert a csonkított kezelés amúgy sem válna be. Az optimális táplálkozás és az állandó méregtelenítés egy teljes módszer két elválaszthatatlan része, melyek csak együttesen érnek el eredményt.

Miért kötelező a biotermékek használata a Gerson-terápiában?

Mivel a terápia egyik célja a szervezet méregtelenítése, kézenfekvő, hogy a modern nem-bió mezőgazdaságban használt sokféle toxikus permetet és egyéb agrár-mérget távol kell tartani a betegtől. Ezen kívül csak a biotermékek nőnek olyan egészséges talajon, amely tartalmazza az emberi egészséghez szükséges valamennyi ásványi anyagot, nyomelemet, vitamint, enzimet és milliónyi mikro-organizmust. Ezek a létfontosságú anyagok hiányoznak a modern gazdasági módszerek által kizsigerelt, mesterségesen termékenyített talajból. Világos, hogy az optimális táplálkozáson alapuló Gerson-terápia számára kötelező a legjobb minőségű, teljes tápértékű biótermékek használata.