Teljes gyógyulás visszaesés nélkül

Miért jött létre ez a kis könyv? 

Ez a kis könyv két okból jött létre.

Először is, mint volt rákbeteg, aki nagy nehezen túlélt egy visszaesést 1980-ban, belülről ismerem a kiújuló betegség traumáját. Mint pszichoterapeuta, ugyanezzel a traumával találkoztam újra és újra daganatos beteg klienseim között;  de még a legtöbb  látszólag gyógyult beteg is félt a jövőtől: „Mi lesz, ha....” volt  kimondatlan vagy elsóhajtott kérdésük.  

A második ok pedig az, hogy tapasztalatom szerint a visszaesés elkerülése nem téma a modern medicinában, ami ezért nem is nyújt védelmet a kiújulás veszélye ellen. Amikor a kezelés véget ér, a beteget elbocsátják,  nem kap tanácsot életvitelre, szükséges változtatások bevezetésére, már csak kontrollra kell járnia – ez minden. És ez egyszerűen  nem elég. Ismét személyes tapasztalat jut eszembe:  „Folytassa életét ott, ahol abbahagyta,” mondta kedves, emberséges onkológusom búcsúzóul – más szóval folytassam azt az életet, amelyben megbetegedtem. Rosszabb tanácsot nem adhatott volna, ám én megfogadtam, mert tiszteltem és hálás voltam gondoskodásáért, és így visszatértem a napi 25 cigarettához, kitűnő, de stresszes  állásomhoz, összevissza diétámhoz és megoldatlan személyes problémáimhoz. Pontosan egy év múlva újult erővel, elterjedve jelentkezett a nyirokrendszeremben a malignáns melanoma.

Miért ne tette volna? Napnál világosabb, hogy a daganatos betegség nem egy tárgy, vagyis a tumor, hanem egy folyamat, amely az egész szervezetre kihat. A tumor a folyamat jelzése és megnyilvánulása, meg kell szabadulni tőle, de ez csak az első lépés. Magát a patologikus folyamatot is ki kell küszöbölni a testünkből, ha teljes gyógyulás és tartós egészség a célunk Ugyan mi értelme van a hosszas, költséges, szakszerű és – sajnos - általában kínos orvosi kezelésnek, ha nem biztosítjuk tartós eredményét?

Ez a munka pedig a jelenlegi helyzetben kizárólag a mi feladatunk. Senki más nem végzi el helyettünk. Egyes-egyedül rajtunk áll. Ez talán riasztó kötelezettségnek hangzik, de más szemszögből nézve az a nagy előnye, hogy felelősséget tudunk vállalni saját jövőnkért, nem vagyunk tehetetlen áldozatok, akik passzívan remélik, hogy nem esnek vissza: mi magunk tudunk aktívan, szakértelemmel  dolgozni önvédelmünk felépítésén.

Minden betegség több síkon zajlik, sok oka van. Minden betegség ébresztő. Ha súlyos, akkor riasztó. Azt üzeni, hogy baj van az életünkben, változtatni, javítani kell rajta, mert túl mély a szakadék aközött, ami van, és aminek lennie kellene, testi, lelki, érzelmi síkon, emberi kapcsolatainkban, világképünkben, vagyis létünk minden rétegében. Mondhatnánk a betegség holisztikus eredetű; a teljes gyógyulást is csak holisztikusan érhetjük el.

Szerző: Beata Bishop

Vissza