A Gerson terápia

A Gerson-terápia a német tudós, Dr. Max Gersonról kapta nevét. A terápia lényege a test egészség-helyreállító működése, amely holisztikus módon  a szervezet egészére kihat.

Dr. Max Gerson - Orvos, a Gerson terápia feltalálója

Dr. Max Gerson 1881. október 18-án született a németországi Wongrowitz-ban.
Egyetemi tanulmányait Bresslauban, Würzburgban és Berlinben folytatta, diplomáját a Freiburgi Egyetemen szerezte meg.

Dr. Gerson fiatal korában súlyos migrénektől szenvedett. Migrénes fájdalmait enyhítve fedezte fel, hogy étrendi változtatásokkal meg tudta előzni bénító fejfájásait.
A degeneratív betegségek természetével és gyógyításával kapcsolatos nézetei akkor változtak meg drámaian, amikor egyik betege, aki a Gerson-féle “migrénes étrendet” követve, nem csupán a migrénből gyógyult ki, de a bőr tuberkulózisból is. Eredményeit a világ vezető orvosi szaklapjainak tucatjában publikálta, és ezzel alapozta meg a Gerson terápiát.

A II. Világháború előtt Dr. Gerson és családja az Egyesült Államokba vándorolt. 1938-ban letette az egészségügyi tanács előtt a vizsgáit, és megkapta az orvosi hivatás gyakorlásához szükséges engedélyt New York államra. Húsz éven keresztül olyan rákos betegek százait kezelte, akiről az összes hagyományos kezelési mód sikertelensége után lemondtak az orvosok.

Bár csupán néhány lektorált szaklap volt hajlandó elfogadni a táplálkozás “radikális” gondolatát a betegség kezelésében és megelőzésében, dr. Gerson továbbra is publikálta a terápiáról szóló cikkeit Európában. 1958-ban, 30 éves szakmai tapasztalatára alapozva, Gerson doktor ebben az orvosi monográfiában (Egy rákterápia: ötven eset eredményei címmel) írta meg a terápia elméletét, a kezelési tervet és az esettanulmányokat.

Dr. Gerson a holisztikus gyógyítás úttörője a jövőbe látott. Igaza volt, amikor azt jósolta, hogy a toxikus környezet olyan étrenddel kombinálva, melyből hiányoznak az alapvető tápanyagok, rákhoz és számos egyéb degeneratív betegségekhez vezethet. Bár saját korában kinevették, a kutatások eredményei ma már megerősítik, hogy a táplálkozás erőteljes és hatékony eszköz a betegségek kezelésében.
Dr. Max Gerson 1959-ben halt meg.

A terápiáról

A terápia alapelve: a szervezet feltáplálása és méregtelenítése. A terápia alapelve azon a fontos felismerésen alapul, hogy a krónikus, degeneratív betegségben szenvedő egyedek mindig hiányállapotban vannak (defficiencia), tehát egyrészt ezen kell segíteni,  másrészt pedig, –épp a hiányos energiaellátottság miatt-, a méregtelenítés sem megfelelő, szervezetükben túlságosan sok méreganyag halmozódott fel (toxicitás), tehát ezek kiürítését kell biztosítani. Ez egy öngerjesztő negatív folyamat-sorozat, mert a toxikus állapot miatt a szervezet nem tudja megfelelően hasznosítani a táplálékot, tehát újfent a hiányállapot fokozásánál tartunk, és így tovább, míg a szervezet egyensúlya végképp felborul.

A Gerson-terápia képes ezt a megbomlott egyensúlyt helyreállítani, mégpedig úgy, hogy négy különböző, ám egymással szoros összefüggésben ható síkon avatkozik be:

  • a speciális diéta
  • a gyógylevek
  • gyógyszerek és gyógyhatású készítmények
  • méregtelenítés

A speciális diéta és a gyógylevek segítségével a szervezetet valósággal feltölti, elárasztja a számára optimális enzimekben, vitaminokban és nyomelemekben igen dús táplálékkal.

A beteg minden órában meghatározott összetételben, frissen préselt bio gyümölcs- és zöldségleveket (répa, alma, saláta, lilakáposzta, zöldpaprika, stb.) kap, melyeket azonnal kell elfogyasztania. Levek és szilárd táplálék egyaránt része a diétának, amely rengeteg friss salátát,  zabkását,  speciális Hippokratész levest, héjában sült burgonyát, valamint  friss gyümölcsöket tartalmaznak.

A diéta legfontosabb szabályai
A vegyszermentesség igen fontos kritérium, hiszen a már amúgy is toxikus szervezetet nem szabad újabb méreganyagokkal terhelni. A diéta szigorúan sómentes, mivel a fölös nátrium kiküszöbölése és ez által a helyes nátrium-kálium arány visszaállítása igen fontos a sejtek egészséges működése szempontjából. E célból külön káliumpótlás is történik az egyébként káliumban gazdag étrend mellett. Mivel ezek a betegek nem tudják a zsírokat megemészteni, a diéta zsírmentes, az egyetlen megengedett zsírforrást az omega3-ban gazdag, hidegen sajtolt lenmagolaj képviseli. A terápia első hat hetében szigorúan tilos az állati eredetű fehérje fogyasztása, később pedig só és zsírmentes joghurt és túró formájában megengedett, amennyiben nincs ellenjavallat.

Gyógyhatású készítmények
Ahhoz, hogy a beteg szervezet képes legyen megfelelően hasznosítani ezt a rengeteg, tápanyag-dús étket, bizonyos gyógyszereket, illetve egyéb gyógyhatású és táplálékkiegészítő készítményeket kell alkalmazni. Ezek egyrészt az emésztési folyamatokat segítik elő (gyomorsósav, különböző hasnyálmirigy-enzimek), másrészt, pedig az anyagcserét fokozzák (pajzsmirigykivonat), némelyikük a máj energiaellátásában ill. a capilláris keringésben segít (coenzim Q10, niacin). Ide tartozik még a korábban alkalmazott friss, nyers borjúmájlé helyett használt májikivonat-injekció, a minimális B12-vel, valamint a szárított májkivonatot tartalmazó  kapszulák.

A terápia egyik legfontosabb pillérét a sejtek Na-K egyensúlyának helyreállítása képezi, mely elérése érdekében nagy mennyiségű káliumoldatot adagolunk a levekhez, míg a Na bevitele, -egyéb, mint amit a zöldségek és gyümölcsök eredetileg tartalmaznak-, teljesen tilos. Ezt, valamint a pajzsmirigy aktiválását fokozza a Lugol oldat alkalmazása is.

Méregtelenítés
Amikor sikerül elérni, hogy az immunrendszer ismét teljes energiával működésbe lépjen, akkor a továbbiakban már ő maga gondoskodik arról, hogy a daganatszövetek elpusztuljanak és az érintett szervben felgyülemlett méreganyagok, a sejtekből felszabadulva, a véráramlatba jussanak. Innen aztán a kiválasztószervek, -melyeknek működését szintén serkentenünk kell-, ezeket a káros anyagokat, toxinokat folyamatosan takarítják ki a szervezetből. Ez egy igen erős méregtelenítési folyamat, különösen nagy mennyiségű méreganyag kiválasztásával, amely elsősorban a máj feladata, és segítség nélkül akár májintoxikáció következhet be. Gerson doktor  máj tehermentesítése céljából kidolgozta a kávébeöntés elméletét és technikáját, melyet a terápia kezdeti intenzív szakaszában naponta öt alkalommal, négy óránként kell elvégezni, valamint kétnaponta egy-egy szintén általa megalkotott ricinusolaj-kúra beiktatását javasolja. 

A kávébeöntés lényege azon alapszik, hogy a benne található koffein (és az azóta felismert anyagok, mint a kafestol és kazestol) a végbél vénáin keresztül a portális rendszeren át egyenesen a májhoz jut, hatására megnövekszik az epetermelés és epeáramlás, ami a toxinok kiürülését segíti. Az méreganyagok a májból az epével együtt  a patkóbélbe,  onnan pedig a felfokozott perisztaltika következtében rövid időn belül a széklettel a szabadba ürülnek. Pozitív hatása azonnal tapasztalható.